דילוג לתוכן

רשלנות רפואית בניתוח

עורכי הדין גיא נסים ואביחי דר מסבירים מהי רשלנות בניתוח, מהם המקרים השכיחים של תביעות רשלנות רפואית בניתוח, כמה עולה לתבוע, עד מתי אפשר לתבוע, כמה זה עולה ועוד.

מהי רשלנות בניתוח ?

90 שניות על רשלנות בניתוח מאת עורך דין אביחי דר

ניתוח כושל עלול לגרום למטופל נזק חמור ובלתי הפיך ואפילו להסתיים במוות. מצד אחד, לא כל ניתוח כושל מלמד בהכרח על רשלנות רפואית בניתוח. מצד שני, רשלנות בניתוח אינה מצב מוגדר אחד, אלא שלל אירועים שעשויים להיחשב לרשלנות. החוק קובע  אמות מידה כלליות של מידת מיומנות ו/או מידת זהירות סבירות במשלח יד, כאשר חריגה מהן מהווה רשלנות. מכאן, מקרה בו לא ננקטת בהליך הניתוחי מידת מיומנות (מקצועיות) סבירה או מידת זהירות סבירה, נחשב לרשלנות המזכה בפיצויים בשל הנזק שנגרם בגינה, בין אם זה נכות ובין אם חלילה מקרה מוות.

להרחבה על ההגדרה של רשלנות רפואית בניתוחים לפי הוראות הדין לחצ/י כאן

חוות דעת רפואית בתביעת רשלנות רפואית בניתוח

כדי שניתן יהיה לתבוע פיצויים בשל רשלנות בניתוח, יש לצרף לכתב התביעה, חוות דעת של רופא מומחה בתחום הניתוח הרלבנטי, הקובע כי הטיפול שניתן חרג מהסביר, מבחינת רמת מיומנות ו/או מידת זהירות. מתפקידו של עורך הדין המייצג התובע לדאוג לחוות הדעת (עורכי דין המייצגים נפגעי רשלנות רפואית, מצויים בקשרי עבודה עם מומחים רפואיים הכותבים עבורם חוות דעת במקרים המתאימים).

רשלנות לפני הניתוח ?

כשבית המשפט בוחן תביעה של רשלנות בניתוח, הוא עשוי להידרש לפעולות שבוצעו עוד לפני הניתוח עצמו, לפני שהרופא המנתח אוחז בסקלפל. באופן דומה עשוי בית המשפט לבחון ההתנהלות גם לאחר שהניתוח עצמו הסתיים, הן בשלב ההתאוששות והן במעקב לאחר הניתוח. חובת הזהירות כלפי החולה מוטלת על הרופאים גם לפני הניתוח וגם לאחריו. ההחלטות שנתקבלו לפני הניתוח, כמו למשל ההחלטה על הצורך בניתוח, עיתוי ביצוע הניתוח, סוג הניתוח והטכניקה הניתוחית שנבחרו, עומדות גם הן לבחינה במקרה של חשד לרשלנות בניתוח שגרמה נזק למטופל.

פעמים רבות ההחלטה על ביצוע ניתוח מתקבלת ללא כל דיון עם המטופל על דרכי טיפול אחרות בבעיה, אם קיימות. למשל, טיפול שמרני/תרופתי או מעקב בלבד או ביצוע ניתוח קטן יותר. ישנם מקרים בהם המנותח מוחתם על טופס הסכמה לניתוח, מבלי שפורטו בפניו סיכוני הניתוח וסיכוייו, והאלטרנטיבות הקיימות. במקרים שכאלו, יכול שתהיה למטופל עילת תביעה בשל רשלנות ואי קבלת "הסכמה מדעת" לניתוח.

רשלנות במהלך הניתוח

לפעמים ההתרשלות בניתוחים מתבטאת בכך שלא ננקטה טכניקה ניתוחית מתאימה לחולה; לפעמים הרשלנות מתבטאת ברמת מיומנות ירודה של המנתח; לפעמים מתבטאת הרשלנות בחוסר זהירות מספקת. אלו וגם אלו עלולים להביא לפגיעה באיברים סמוכים לאזור המנותח, רקמות, כלי דם, עצבים וכדומה. לעתים, המנתח גם כושל באבחון מיידי של הפגיעה שהתרחשה במהלך הניתוח.

דימומים פנימיים שגרם המנתח במהלך הניתוח, חירור (פרפורציה) של איברים שונים כגון מעי, פגיעה בעצב וכדומה עלולים, בהיעדר אבחנה מיידית וטיפול, להביא להתדרדרותו של החולה ולהופעת נכות או חלילה מוות.

רשלנות לאחר הניתוח ?

ישנה חובה לעקוב אחר מצב המנותח לאחר הניתוח, בין היתר כדי לוודא שהחולה מתייצב ושלא מופיעים סימנים כלשהם העלולים להצביע על פגיעה שהתרחשה במהלך הניתוח, דימום, זיהום וכדומה. במקרה של חשד כאמור, יש לטפל בחולה בהתאם, על מנת למנוע התדרדרות במצבו.

אי ביצוע המעקב הנדרש אחר חולה מנותח, יכול להוות רשלנות רפואית בניתוח ולזכות המנותח בפיצוי כספי.

מהם המקרים השכיחים של רשלנות רפואית בניתוחים ?

לחצ/י לתביעות רשלנות רפואית בניתוח בטיפול עורכי הדין גיא נסים ואביחי דר

עד מתי אפשר לתבוע על רשלנות בניתוח ?

תקופת ההתיישנות בשל רשלנות בניתוח היא 7 שנים מהיום בו אירע הנזק בשל הרשלנות (בדרך כלל יום הניתוח).

בניתוח של קטין, ניתן לתבוע על נזקים מהניתוח עד גיל 25.

כשמדובר במקרה של רשלנות רפואית בניתוח שגרמה למוות – בין אם הנפטר היה קטין או לא – ניתן לתבוע פיצויים עד 7 שנים מהפטירה.

לכלל 7 השנים ישנם חריגים נוספים אך המלצתנו היא שלא "לבנות" על החריגים לכלל. כמו כן, לעתים קרובות, השאלה מתי מתחילים לספור את ההתיישנות, יכולה להיות מורכבת מבחינה משפטית. לכן, במידה שמתעורר חשד לרשלנות בניתוח, מומלץ לפנות מיידית לייעוץ עם עורך דין.

רוצה לדעת עוד על התיישנות בתביעות רשלנות רפואית ? לחצ/י כאן

מהן ההוצאות הצפויות עבור הגשת תביעה לפיצויים בשל רשלנות רפואית בניתוח ?

הוצאות המשפט במקרה של תביעת רשלנות רפואית בניתוח, מסתכמות רובן ככולן בעלות חוות דעת רפואית שיש לצרף לתביעה. חוות דעת שכזו עולה בין 10,000 ל-20,000 ש"ח. במידת הצורך ניתן לקבל מימון חיצוני לעלויות התביעה, המוחזר ללווה רק אם מתקבלים פיצויים בתביעה.

מהו שכר הטרחה של עורך דין בתביעת רשלנות רפואית בניתוח ?

שכר הטרחה של עורך הדין בתביעת רשלנות רפואית משולם על בסיס הצלחה בלבד, מתוך הכסף של הפיצויים שמתקבלים בתביעה – רק אם מתקבלים פיצויים. שכר הטרחה משולם כאחוזים מהפיצויים שמתקבלים בסוף התהליך. מקובל לגבות בין 20% ל-30%, תלוי בוותק של עורך הדין ובמקרה.

מהו הפיצוי הצפוי במקרים של תביעת רשלנות בניתוח ?

היקף הנזק שנגרם למטופל בשל הרשלנות בניתוח והשלכותיו מכתיבים את גובה הפיצויים שישולמו. במקרים של נכויות נמוכות, מדובר בדרך כלל בפיצויים של מאות אלפי שקלים. במקרים של נכויות קשות, הפיצויים יכולים להגיע למיליוני שקלים. סכום הפיצויים שמתקבל בתביעה פטור מכל מס.

יש לך עוד שאלות על רשלנות רפואית בניתוחים ? היכנס/י לדף תשובות לשאלות שכיחות בנושא על ידי עורכי הדין

לחצ/י לשאלות ותשובות בנושא רשלנות בניתוחים

הצהרת מהימנות

מאמר זה נכתב על ידי עורכי דין חברי לשכת עורכי הדין בישראל, המתמחים בנושא המשפטי של המאמר. אנו משתדלים להיות אובייקטיבים, כנים ולא משוחדים בדעותינו, כמו גם להציג הדעות השונות הקיימות, אם קיימות. חלק מהמאמרים מכילים קישורים פנימיים למאמרים אחרים שנכתבו על ידי עורכי הדין וחלק מכילים קישורים למקורות חיצוניים. השתדלנו לבחור מקורות חיצוניים מהימנים ומקובלים בתחום. אנו ממליצים לקרוא את מדיניות הפרטיות והסודיות בה אנו נוקטים
לפניה מהירה whatsapp whatsapp