תביעה לפיצויים בשל רשלנות בבירור תוצאה חיובית של דם סמוי בצואה שהובילה לסרטן המעי הגס אצל אישה בשנות השישים לחייה. עורכי הדין גיא נסים ואביחי דר, המייצגים התובעת, מסבירים מה הייתה הרשלנות במקרה זה ומהו הפיצוי הצפוי בתביעה
תביעה בשל רשלנות בבירור דם סמוי בצואה שהובילה לסרטן המעי
מה היתה הרשלנות בבדיקת הדם הסמוי בצואה של התובעת ?
התובעת ביצעה בדיקות דם סמוי בצואה כסדרן בקופת החולים במשך שנים. בדיקה זו, לפי נהלי משרד הבריאות, היא בדיקת סקר מומלצת לביצוע אחת לשנה מגיל 50 אצל כלל האוכלוסייה, ותכליתה – גילוי מוקדם של פוליפים במעי הגס, העלולים להתפתח לסרטן ממאיר. על אף תוצאה חיובית לדם סמוי בבדיקת התובעת בשנת 2020, איש בקופת החולים לא עשה דבר, לא הודיע לתובעת על כך ולא היפנה אותה כנדרש וכמתחייב לבדיקת קולונוסקופיה דחופה או לבדיקת גסטרואנטרולוג.
רק כעבור כשנתיים, התברר כי בינתיים התפתח סרטן במעי הגס של התובעת, מה שהצריך ניתוח גדול לכריתת גידול ממאיר ענק יחד עם חלקים גדולים של המעי הגס וכן טיפול כימותרפי. כתוצאה מכך, נותרה התובעת כיום עם נכות גבוהה ומגבילה, ובנוסף עם סיכון גבוה להישנות הסרטן וגידול בסיכון לתמותה בשנים הקרובות.
מומחית לגסטרואנטרולוגיה קבעה: מדובר במחדל רשלני בבירור הדם הסמוי שהתגלה בצואה של התובעת
לכתב התביעה צורפה חוות דעת של רופאה בכירה – פרופסורית ברפואה פנימית ובגסטרואנטרולוגיה, אשר קבעה כי המקרה דנן מצביע באופן חד משמעי על רשלנות רפואית חמורה של הקופה בשל חוסר פנייה למטופלת לאחר בדיקת דם סמוי חיובי לאורך שנים(!) וכן היעדר הפניה לקולונוסקופיה או למומחה גסטרו בשל מצב שהוא אחת הנורות האדומות הגדולות ברפואת הקהילה שיכולות להצביע על נוכחות סרטן או פוליפ מתקדם, ששיעור ההתקדמות שלו לסרטן הינו עשרות אחוזים אם לא יוסר. להלן עיקרי קביעות המומחית בחוות דעתה:
- בהתאם לתוכנית הסקר הלאומי והמלצות משרד הבריאות, ביצעה התובעת כנדרש בדיקת סקר לסרטן המעי הגס: בדיקת דם סמוי בצואה מדי שנה מגיל 50.
- בתאריך 19.5.20 רשם רופא המשפחה של הקופה בתיק: "בדיקת צואה לדם סמוי סקרינינג חיובית". בעיון דקדקני בתיקה הרפואי של התובעת אין כל אזכור לפעולות נלוות או להפניה לקולונוסקופיה או לרופא גסטרו נוכח תוצאות הבדיקה. התובעת לא קיבלה הודעה ישירה מרופא המשפחה או מגורם אחר בקופה אודות הבדיקה החריגה למרות הנחיות מפורשות של משרד הבריאות על הודעה ישירה על בדיקה חיובית לשם ביצוע מהיר של קולונוסקופיה.
- מדד איכות בקהילה הקרוי "המשך בירור דם סמוי", מחייב המשך בירור, הודעה מיידית ע"י הגורמים המטפלים בקופה וקביעת קולונוסקופיה לאור סיכון גבוה להימצאות של פוליפים מתקדמים טרום סרטניים (סביב 25-30%). למרות האמור לא ננקטו לגבי התובעת כל פעולות מטעם רופא המשפחה או הקופה או מי מהגורמים שבה האחראיים על סקר ואיכות או מעקב כלשהו בתיק הרפואי.
- סרטן המעי הגס הינו ייחודי בכך שהוא ניתן למניעה בשיעורים גבוהים באמצעות בדיקות סקר. התובעת צייתה יפה מאוד לתוכנית הסקר, אך למרות כל זאת חלתה בשל חידלון המערכת שמבצעת את תוכנית הסקר.
- כשנעשתה הקולונוסקופיה באיחור של למעלה משנתיים, נצפה במעי הרוחבי תהליך תופס מקום היקפי כמעט חוסם ובאורך כ-10 ס"מ, ובביופסיה הודגם סרטן מסוג אדנוקרצינומה. ביצוע קולונוסקופיה בסמוך לבדיקת הדם הסמוי החיובית, קרוב לוודאי היה מאפשר כריתה אנדוסקופית של פוליפ ללא צורך בניתוח, ללא טיפול כימי וללא הפרוגנוזה הכרוכה בסרטן מעי. ההמתנה של שנתיים גרמה לכך שנוצר גידול גדול עד כדי גוש ענק של 10 ס"מ שהיה צורך בניתוח גדול עם פתיחת בטן כדי להוציאו. גידול עם STAGING של T3 הינו בעל פרוגנוזה מתקדמת ובעל סיכון משמעותי לפיזור על אף שלא נמצאו בלוטות מעורבות.
מהו הפיצוי הצפוי בתביעה ?
לתובעת נגרמה נכות חמורה בשל הגידול הממאיר שהתפתח אצלה באין מפריע במעי הגס והיא לקתה בנכות מצטברת של 100%, בין היתר בשל בקע סרעפתי, מחלת סעיפים במעי, מצב לאחר כריתה חלקית של המעי הגס, סדק בתעלת פי הטבעת, הידבקויות לאחר פתיחת בטן, בקע בצלקת הניתוחית וצלקות ניתוחיות. מלבד זאת חשופה התובעת לחזרה של המחלה.
התובעת תהיה זכאית לפיצויים בשל מכלול נזקיה שהם תוצאת הגידול במעי והשלכותיו. בתוך כך זכאית תהיה התובעת לפיצויים בשל אובדן כושר השתכרות, עזרת הזולת, הוצאות רפואיות ושיקומיות וכן לפיצוי בשל כאב וסבל, צער ועוגמת נפש.