לידה עלולה להפוך בִּן-רֶגַע מאירוע משמח לאירוע טרגי. לפעמים זה קורה בשל רשלנות בחדר הלידה. עורכי הדין גיא נסים ואביחי דר מסבירים על רשלנות רפואית בחדר הלידה – מה ההגדרה של רשלנות בלידה, מהם המקרים השכיחים של רשלנות בלידה ומהו הפיצוי שניתן לקבל במסגרת תביעה לפיצויים בשל רשלנות רפואית בחדר הלידה
רשלנות בחדר לידה
ההגדרה של רשלנות בחדר לידה
החוק קובע כי אי נקיטת רמת מיומנות ו/או מידת זהירות סבירות בעת עיסוק במשלח יד מהווה התרשלות. בכל הקשור להתנהלות צוות חדר הלידה, רמת המיומנות ומידת הזהירות הנדרשות, אינן שונות מאלו הנדרשות מכל בעל מקצוע אחר.
על מנת להוכיח כי התרחשה רשלנות רפואית בחדר הלידה, יש להציג בפני בית המשפט ראיות לכך שצוות חדר הלידה, בין אם מדובר באחות מיילדת, רופאה או כל גורם מטפל אחר, לא נקט מידת מיומנות ו/או רמת זהירות סבירות. זאת נעשה בין היתר על ידי חוות דעת של מומחה רפואי, ספרות מקצועית, קווים מנחים שפורסמו וכו'.
במידה שבשל ההתרשלות בחדר הלידה נגרם נזק ליולדת או לעובר/תינוק, ניתן לתבוע בשל כך פיצויים כספיים.
מקרים שכיחים של רשלנות רפואית בחדר לידה
עיכוב בחילוץ העובר במצב של מצוקה עוברית (היפוקסיה/תשניק)
ישנם מקרים בהם צוות חדר הלידה אינו מטפל כראוי במצב של מצוקה עוברית – מצב בו התינוק סובל ולא מקבל חמצן בצורה מספקת. מצב זה עלול לגרום לתשניק אצל העובר והופעת נזקים מוחיים ושיתוק מוחין בעקבות כך. אי זיהוי סימני מצוקה עוברית, כמו גם איחור בחילוץ העובר במקרים אלו, עשויים להוות רשלנות רפואית בלידה.
בחירת טכניקת לידה שגויה -הופעת קרעים בפרינאום
ישנם מקרים בהם צוות חדר הלידה נוקט בטכניקת יילוד לא מתאימה, למשל מבצע יילוד על ידי שולפן ריק (ואקום), מבלי שהתמלאו התנאים המתאימים לכך. מקרים שכאלו עלולים להסתיים עם קרעים חמורים (דרגה 3-4) של הפרינאום והופעת נזק בלתי הפיך ליולדת.
לידה כוחנית- שיתוק על שם ארב
לפעמים הכשל בחדר הלידה מתרחש בשלב משיכת העובר. ישנם מקרים בהם מנח העובר, גודלו או מבנה האגן של היולדת, עלולים להקשות ביילוד וגינלי של העובר ומצריכים ניתוח קיסרי על מנת להימנע מהופעת נזקים לעובר, כמו שיתוק על שם ארב. במקרים שכאלו, במידה שנגרם נזק לעובר או ליולדת בשל טכניקת חילוץ עובר לא מתאימה, ניתן לתבוע פיצוי כספי בגין הנזק שהופיע.
לידה כוחנית – פגיעה ברחם
לא אחת נתקלנו בלידות כוחניות – לידות בהן הופעל כוח בלתי סביר על בטן היולדת במטרה לחלץ העובר. דוגמה לכך היא שימוש בטכניקה השנויה במחלוקת "קריסטלר" (לחץ פונדאלי), כאשר לוחצים עם המרפק (או אף יושבים ממש) על הבטן של היולדת כדי לקדם הלידה. טכניקה זו נמצאה לא אחת פסולה, היא אינה מהווה חלק מטכניקות הלידה המוכרות המופיעות בספרי הלימוד והיא עלולה לגרום לקרעים ברחם ולנזקים נוספים.
רשלנות בהרדמה אפידורלית
אין יולדת שלא מכירה את האפידורל – תרופת הקסם ללידה קלה יותר. ההרדמה האפידורלית מבוצעת על ידי רופא מרדים, המחדיר תרופות מאלחשות באמצעות מחט אל תוך החלל האפידורלי בעמוד השדרה. כשל בביצוע הליך זה, למשל בשל מיקום לא נכון של המחט, עלול להסתיים עם פגיעה עצבית ונזקים חמורים ליולדת, כמו הופעת דרופ-פוט (צניחת כף הרגל) בשל שיתוק עצב.
מהו הפיצוי בתביעה של רשלנות בחדר לידה ?
הפיצוי בגין רשלנות בחדר לידה הינו אינדיבידואלי ותלוי בנסיבותיו של כל מקרה ומקרה. היקף הנזק שנגרם בשל הרשלנות, לצד נתוני הניזוק (היולדת או התינוק), הם אלו שיכריעו גובה הפיצוי שייפסק.
בכל הקשור לנזק שנגרם בחדר הלידה ליולדת, אזי גילה של היולדת, עיסוקה וכישוריה ערב הפגיעה, כמו גם השפעת הפגיעה על תפקודיה לאחר הפגיעה, הם הנתונים שיעמדו בבסיס חישוב הפיצויים.
כשמדובר בנזק בחדר הלידה שנגרם לתינוק, בדרך כלל מדובר בנזקים מוחיים חמורים עם נכויות קשות, הפוגעות בצורה קשה בכל תפקודי היילוד, למשך כל ימי חייו. תביעות שכאלו הן מן הגבוהות שיש בתחום הרשלנות הרפואית ועשויות להגיע לכמה מיליוני שקלים (עשרה מיליון ואף למעלה מזה).
עם זאת, חשוב לציין כי רובן המכריע של תביעות הרשלנות הרפואית מסתיימות בהסכם פשרה ברשלנות רפואית.