עורכי הדין גיא נסים ואביחי דר מסבירים על רשלנות רפואית באפידורל בלידה – מהי רשלנות רפואית במתן אפידורל בלידה ומתי מומלץ לפנות לייעוץ עם עורך דין בשל נזק לאחר הרדמה אפידורלית בלידה
רשלנות רפואית במתן אפידורל בלידה
הרדמה אפידורלית בלידה
כל יולדת מכירה את זריקת האפידורל – תרופת הקסם המסייעת בהפחתת כאבי הצירים והלידה. למעשה, החומר המוזרק אינו אפידורל אלא חומר מאלחש (בדרך כלל לידוקאין) שמוזרק אל החלל האפידורלי שהוא החלל שנמצא בין המעטפת החיצונית של חוט השדרה, הדורה, לבין תעלת החוליות שסביבו. הרדמה אפידורלית היא סוג של הרדמה אזורית היוצרת חסימה של אותות העצבים המוליכים כאב.
הרדמה אפידורלית נחשבת לשיטה יעילה ושכיחה להפחתת כאבי צירי לידה. הפעולה מבוצעת על ידי רופא מרדים אשר בשלב הראשון, לאחר שהיולדת בתנוחה מתאימה, מזהה את המרווח בחוליות הגב התחתון/מותן המיועד להזרקה ומסמן אותו. בשלב זה, לאחר חיטוי מירבי, מוחדרת מחט עם חומר הרדמה להפחתת כאב. לאחר מכן, מוכנסת מחט עבה יותר לחלל האפידורלי במרווח בין החוליות וההזרקה של חומר האלחוש לחלל האפידורלי נעשית רק לאחר שהרופא המרדים מרגיש על ידי היעדר תחושת התנגדות שהוא נמצא במקום הנכון ומוודא זאת לפני ההזרקה של חומר ההרדמה. לאחר ההזרקה מתפשט חומר ההרדמה בחלל האפידורלי ומרדים את שורשי העצבים במקום.
בדרך כלל ההרדמה האפידורלית משפיעה בהדרגה תוך 15 דקות ויעילה למשך כשעה וחצי. לכן, נהוג להחדיר צינורית פלסטיק דקה במקום המחט העבה ולקבע אותה, כדי שניתן יהיה להוסיף עוד חומר הרדמה מבלי לבצע שוב דיקור של החלל.
הרדמה אפידורלית בטוחה למדי ומלווה בדרך כלל בתופעות לוואי חולפות כמו כאב גב ו/או גירוי שורשי (כאב מוגבל ולטווח קצר), אולם סיבוכים הכוללים הפרעות במצב ההכרה ובקצב הלב, פגיעה עצבית, זיהום, כמו גם התנתקות חלק מהקטטר האפידורלי לתוך החלל האפידורלי, עלולים להופיע, בפרט אם הרופא המרדים אינו מיומן/זהיר מספיק.
מהי רשלנות בהרדמה אפידורלית בלידה ?
חשוב לציין שגם אם הרדמה אפידורלית בלידה מבוצעת כנדרש, עלולים להופיע תופעות לוואי ולעתים גם נזקים בלתי הפיכים. עם זאת, כל זמן שההרדמה האפידורלית בלידה נעשית תוך סטייה ממידת זהירות ו/או רמת מיומנות סבירות ובשל כך נגרם ליולדת נזק, עומדת זכות לתבוע פיצויים בעילה של רשלנות רפואית.
מקרים העשויים ללמד על רשלנות בהרדמה אפידורלית בלידה:
פגיעה בדורה בהרדמה אפידורלית
הדורה (DURA), הינו קרום המהווה מעטפת חיצונית של חוט השדרה ונוזל חוט השדרה, הנמצא בין תעלת חוליות עמוד השדרה לחוט השדרה. בידי הרופא המרדים המבצע הרדמה אפידורלית מספר אמצעים להימנע מפגיעה במבנים סמוכים לחלל האפידורלי כמו הדורה. במידה שבמהלך הרדמה אפידורלית נגרם דיקור של קרום הדורה, דבר שלא אמור לקרות, עלולים להופיע כאבי ראש בשל דליפת נוזל השדרה. כאבים אלו חולפים בדרך כלל מעצמם. יחד עם זאת, דליפה של נוזל השדרה דרך הדורה מגדילה הסיכון לזיהום שעלול להוביל לדלקת קרום המוח, שבתורה עלולה להסתיים בנכות קשה ו/או חלילה במוות.
הזרקה של חומר האלחוש לתוך כלי דם במקום לחלל האפידורלי
הזרקה של חומר ההרדמה האפידורלית לתוך כלי דם במקום לחלל האפידורלי עלולה לגרום לטוקסיות סיסטמית ופגיעה בתפקוד השרירים הנשלטים על ידי העצבים הנמצאים בגובה זה של חוט השדרה. או אז עלולים להופיע שינויים בלחץ הדם, אובדן הכרה, הפרעות קצב ועוד. ישנם אמצעים שונים ביד הרופא המרדים המבצע הרדמה אפידורלית לוודא מראש כי הוא לא עומד להזריק חומר האלחוש לכלי דם, למשל על ידי שימוש במחט שואבת, הזרקת מנת מבחן ועוד. אי נקיטת הפעולות המתבקשות לצורך מניעת האפשרות להזרקת חומר האלחוש לכלי דם עשוי להוות רשלנות ולזכות בפיצויים במידה שנגרמו ליולדת נזקים בשל כך.
שימוש בנפח גדול של חומר הרדמה בריכוז גבוה
סיבה אפשרית נוספת להופעת טוקסיות סיסטמית בהרדמה אפידורלית היא שימוש בנפח גדול מדי וריכוז גבוה של חומר האלחוש המוזרק לחלל האפידורלי. אין סיבה שסיבוך זה יקרה, אם הרופא המרדים מקפיד על מינונים מתאימים.
פגיעה בעצב בהרדמה אפידורלית
טראומה לחוט השדרה או לעצבים היוצאים ממנו במהלך הרדמה אפידורלית, עלולה לגרום להופעת נזק עצבי בלתי הפיך, כמו שמיטת כף רגל (DROP-FOOT) ועד שיתוק מלא של הגפה התחתונה. זאת עלול להיגרם בשל פגיעה ישירה עם המחט בחוט השדרה/העצבים היוצאים ממנו, כמו גם מהפרעה באספקת הדם לחוט השדרה. ישנם מגוון אמצעים שהרופא המרדים יכול לנקוט כדי להימנע מפגיעה בחוט השדרה בהרדמה אפידורלית, כאשר אי נקיטתם עשוי ללמד על רשלנות.
שטף דם בחלל האפידוראלי לאחר הרדמה אפידורלית
שטף דם (המטומה) בחלל האפידורלי כתוצאה מהרדמה אפידורלית בלידה עלול ליצור לחץ על מבנה חוט השדרה ולהוביל לפגיעה ולנזק נוירולוגי בלתי הפיך, כמו שיתוק של עצבי הגפיים התחתונות. מדובר בסיבוך מסוכן אך נדיר, שאינו אמור להתרחש בידיים מיומנות/זהירות. שטף דם בחלל האפידורלי מצריך ניקוז על ידי ניתוח, כאשר עיכוב בניקוז מעבר ל-8 שעות, מפחית הסיכוי למניעת נזק עצבי בלתי הפיך.
הופעת שטף דם בחלל האפידורלי לאחר הרדמה אפידורלית, כמו גם עיכוב בניקוזו, עשויים להוות רשלנות בהרדמה אפידורלית המאפשרת תביעת פיצויים בשל הנזקים שנגרמו ליולדת עקב כך.
זיהום בחלל האפידורלי
חיטוי לא מספק של העור, סטריליות ירודה של המרדים ו/או אמצעי ההרדמה כמו הקטטר האפידורלי, אלו ועוד מצבים אחרים שניתן להימנע מהם מראש, עלולים להוביל לחדירה של זיהום דרך פתח הדקירה בעור אל תוך החלל האפידורלי. זיהום שכזה בעל פוטנציאל לגרימת אבצס בעמוד השדרה כמו גם הופעת דלקת קרום המוח וסכנת חיים.
התנתקות חלק מהקטטר האפידורלי
שימוש לא זהיר באביזרי ההרדמה האפידורלית, כמו גם שימוש באביזרים לא תקינים, עלולים להסתיים עם התנתקות של חלק מהקטטר האפידורלי והיוותרותו בחלל האפידורלי ו/או ברקמות הגב. מצב שכזה עשוי להצריך ניתוח להוצאת המקטע שניתק. מדובר באירוע שלא אמור לקרות לרופא מיומן וזהיר.
בשורה התחתונה
הרדמה אפידורלית היא אמצעי יעיל ושכיח להקלה בכאבי הצירים בלידה. הרדמה אפידורלית מבוצעת על ידי רופא מרדים אשר מזריק חומר אלחוש לחלל האפידורלי בעמוד השדרה המותני.
הרדמה אפידורלית נחשבת בטוחה למדי וכרוכה, בדרך כלל, בתופעות לוואי חולפות כמו כאב גב או גירוי שורשי מקומי. עם זאת, הרדמה אפידורלית עלולה לגרום לנזקים בלתי הפיכים ליולדת כמו פגיעה עצבית, זיהום מסכן חיים ועוד. אלו ניתנים למניעה ברוב המקרים על ידי הקפדה על כללים ואמצעי זהירות שנועדו להבטיח ביצוע ההרדמה האפידורלית בצורה בטוחה, תוך הימנעות מפגיעה במבנים סמוכים לחלל האפידורלי כמו חוט השדרה, קרום הדורה וכלי דם, מהופעת זיהום ו/או מהופעת נזקים אחרים.
אי נקיטת רמת מיומנות ו/או מידת זהירות סבירות בהרדמה אפידורלית והופעת נזק ליולדת בשל כך, מאפשרים לתבוע פיצוי כספי במסגרת תביעת רשלנות רפואית.
בכל מקרה של נזק ליולדת לאחר הרדמה אפידורלית, המלצתנו היא לפנות לייעוץ עם עורך דין לרשלנות רפואית אשר יבחן האם ננקטו אמצעי הזהירות הנדרשים כדי להימנע מהנזק שנגרם או שמדובר ברשלנות רפואית.