1,080,000 ש"ח פיצוי על רשלנות באבחון סרטן שד בממוגרפיה. עורכי הדין גיא נסים ואביחי דר, שייצגו במקרה זה, מסבירים על התביעה ועל הפיצוי שהתקבל
מעל מיליון ש"ח פיצוי על רשלנות באבחון סרטן שד בממוגרפיה
מה הייתה הרשלנות באבחון סרטן השד בבדיקת הממוגרפיה ?
המטופלת עברה בדיקות ממוגרפיה תכופות במסגרת מכון הדמית שד של קופת החולים. המנוחה החלה במעקב תדיר זה, בגיל צעיר יחסית, לאור רקע של ניתוח לכריתת ציסטה מהשד. במסגרת בדיקות המעקב אובחן ממצא חשוד שיוחס לצלקת ניתוחית ישנה, כלאחר יד. בפועל דובר בממצא שחייב ביצוע בירור בין היתר על ידי בדיקת אולטרסאונד שד. בהיעדר בירור הופיע אצל המנוחה סרטן שד מפושט. היא נאבקה במחלתה במשך כ-4 שנים, אולם לדאבון הלב נפטרה בשל מחלתה המפושטת.
לכתב התביעה צורפה חוות דעת של רופאה מומחית לרדיולוגיה אבחנתית, המשמשת כמנהלת מכון הדמית שד בבית חולים בצפון הארץ. המומחית עיינה בבדיקות הממוגרפיה שעברה המנוחה וקבעה כי אסור היה לייחס הממצאים החשודים שהתגלו בבדיקות (סמיכות א-סימטרית) לצלקת ניתוחית ישנה, מבלי לוודא זאת באמצעים המקובלים. המומחית קבעה כי בבדיקות היו ממצאים חשודים שחייבו העמקת הבירור על ידי אולטרסאונד שד והדמיה נוספת. אלו היו מובילים לביצוע ביופסיה וגילוי גידול שד סרטני לפחות שנה קודם למועד בו אובחנה המחלה.
לכתב התביעה צורפה גם חוות דעת של פרופ' מומחה לאונקולוגיה, אשר קבע כי לו היה הגידול מאובחן קודם לכן כקביעת הרדיולוגית, ניתן היה לשפר סיכויי ההחלמה של המנוחה ולמנוע מותה כפי שקרה.
בכתב ההגנה ובחוות הדעת שהוגשו על ידי קופת החולים התכחשו הנתבעים לטענות, אולם בסופו של דבר הגיעו הצדדים להסכם פשרה לפיו ישולמו לבעלה של המנוחה 1,080,000 ש"ח.
איך נקבע הפיצוי בשל רשלנות באבחון סרטן שד בבדיקת ממוגרפיה ?
במקרה זה, כמו ברוב תביעות הרשלנות הרפואית במקרים של מחלת הסרטן, נתבע פיצוי בשל אובדן סיכויי ההחלמה של המנוחה ממחלת סרטן השד, שנגרם לטענת התביעה בשל רשלנות.
בתביעה נטען כי אילולא הרשלנות בגילוי הסרטן בממוגרפיה, סיכויי ההחלמה של המנוחה היו גבוהים מ50%. מנגד, טענה ההגנה כי גם אבחון מוקדם לא היה מונע מותה של המנוחה ממחלתה. בסופו של דבר, הגיעו הצדדים להסדר פשרה של פיצוי מוסכם שהביא בחשבון את הנתונים הבאים:
- המנוחה פרשה מעבודתה עוד טרם גילוי מחלתה וללא קשר אליה.
- המנוחה איבדה סיכויים להירפא ותוחלת חייה קוצרה משמעותית (תוחלת החיים הצפויה לאישה יהודייה בישראל כיום היא כ-84 שנים).
- המנוחה נזקקה לתמיכה סיעודית במשך תקופה ארוכה לאור מחלתה, בשל אבחון מאוחר.
- למנוחה נגרמו כאב וסבל, צער ועגמת נפש גדולים.
- האלמן בעלה של המנוחה איבד שירותי אישה.
- המנוחה נשאה בהוצאות ריפוי וסיעוד רבות.