תביעה בשל התעוררות במהלך ניתוח בהרדמה כללית עשויה לזכות בפיצויים גבוהים. מתי התעוררות באמצע הניתוח תיחשב לרשלנות רפואית ומהו הפיצוי הצפוי במקרים אלו – עורכי הדין גיא נסים ואביחי דר מסבירים
תביעה בשל התעוררות במהלך ניתוח
מתי התעוררות במהלך ניתוח תיחשב לרשלנות רפואית ?
החוויה הנוראית של התעוררות (מודעות) במהלך הרדמה כללית, שמזכירה את סיפור הסרט "סכין בלב", עשויה להיות תוצאה של רשלנות רפואית בהרדמה. אירועים אלו עלולים להיחרט היטב בזכרון המטופל, ולגרום לפגיעות נפשיות שונות, כולל תסמונת פוסט טראומטית (PTSD).
על פי הוראות הדין, במידה שבשל אי נקיטת מידת הזהירות ו/או רמת מיומנות סבירות, נוצר מצב בו מטופל/ת מתעורר/ת במהלך ניתוח המבוצע בהרדמה כללית, ניתן לתבוע בשל כך פיצויים כספיים [להרחבה על מהי רשלנות רפואית לפי הדין – לחצ/י כאן].
להלן רשימה של מקרים העלולים להוות רשלנות רפואית שגרמה להתעוררות במהלך הרדמה בניתוח*:
- מתן מינון לא מתאים של תרופות הרדמה ו/או הפסקת תרופות ההרדמה בעיתוי מוקדם מדי. "הרדמה שטחית" עשויה להיות חלק משיקולים אדמיניסטרטיביים של המוסד הרפואי, במטרה לקצר זמן ההתאוששות של מנותחים לאחר הניתוח (שיקולים מסחריים).
- מתן מינון לא מתאים של תרופות "שיכחה" – נהוג לשלב בקוקטייל תרופות ההרדמה תרופות שמטרתן "למחוק" זיכרון המטופל (למשל – דורמיקום). מתן מינון לא מתאים עלול להותיר אצל המטופל זיכרון מהניתוח.
- התעלמות מסימני התעוררות במהלך הניתוח. חולה מורדם עשוי להציג סימני התעוררות כמו עליית דופק, עליית לחץ דם ועוד. כיום ישנם גם מכשירים המיועדים לנטר עומק ההרדמה של החולה (כגון מכשיר entropy), ולהתריע בפני הרופא המרדים על כך שהחולה מתעורר או עומד להתעורר. במצב שחולה מגלה סימני התעוררות ניתן להוסיף חומר הרדמה.
- הימנעות מתיעוד אירוע ההתעוררות בניתוח בגיליון החולה.
- אי הפניית חולה שחווה התעוררות בהרדמה בניתוח להערכה, מעקב והתערבות טיפולית פסיכולוגית.
*מדובר ברשימה חלקית בלבד.
אחת הסיבות המובילות לנזקים של מטופלים בשל התעוררות בהרדמה כללית נובעת מכך שחולה מורדם הוא גם משותק ומשולל יכולת תזוזה ו/או דיבור בשל תרופות שיתוק שניתנות כחלק מקוקטייל ההרדמה. במצב שכזה נדרשת ערנות של המרדים לכל סימן או רמז להתעוררות של החולה, אחרת עלול החולה שחווה התעוררות בהרדמה לסבול מטראומה נפשית חמורה בשל מצב של חוסר אונים של מודעות למתרחש בניתוח (ואפילו הרגשה פיסית של הניתוח) וחוסר יכולת להתריע על כך לצוות בשל השיתוק.
מהן ההשלכות של התעוררות במהלך ניתוח בהרדמה כללית ?
ערנות בהרדמה (awareness under anesthesia) חושפת את החולה לפגיעה פסיכולוגית לא קלה ואף לעיתים קשה. פגיעה כזו מצריכה טיפול. על פי הספרות המקצועית והמחקרים בנושא, התופעות השכיחות הן חלומות ביעותים בלילה, חרדה, הבזקי זיכרון, הפרעות בשינה, פחד וחרדה מהרדמה בעתיד עד כדי הימנעות, תופעות פסיכולוגיות מאוחרות, הפרעה במערכות יחסים יום יומיים ובעבודה, נטייה להימנע מטיפול רפואי בכלל. ההפרעות יכולות להימשך שנים, תופעה זו עלולה לגרום לתסמונת פוסט טראומטית (PTSD). מודעות וערנות בזמן הרדמה קשורות לפי הספרות המקצועית עם טראומה והופעת תחלואה נפשית.
תביעה: ההרדמה הספינלית הסתיימה עם נזק עצבי לרגלה של התובעת
לחצ/י לקריאה - רשלנות בהרדמה ספינאלית גרמה לפגיעה ברגלמהו הפיצוי הצפוי בשל התעוררות במהלך ההרדמה בניתוח ?
הפיצוי הצפוי בתביעת רשלנות רפואית בשל התעוררות במהלך הניתוח צריך לשקף את נתוני הפגיעה ונתוני התובע, היקף הפגיעה בתובע והשלכותיה על תפקודיו השונים בבית ומחוצה לו, חברתית, תעסוקתית ובכלל. גילו של התובע, כמו גם עיסוקו וכישוריו ערב האירוע, ישמשו בסיס לחישוב הפיצויים במקרים אלו.
לכך יש להוסיף פיצוי נכבד במקרה זה בגין ראש הנזק של כאב וסבל, צער ועוגמת נפש, בשים לב לנסיבות הקיצוניות של אירוע בו חולה מתעורר במהלך ניתוח, הופך מודע למתרחש סביבו, ולעתים אף חש כאב הניתוח ותחושת חנק נוראית (בשל הטובוס), כשכל זאת מלווה בחרדה וחוסר אונים מתמשכים בשל חוסר יכולת לזוז או לדבר.