חוקרים מאוניברסיטת בולטימור בארה"ב פרסמו שטעויות רפואיות מהוות כ-10% מכלל סיבות הפטירה בארה"ב – סיבת המוות השלישית אצלם. אמנם טעויות בעשייה הרפואית עלולות לעלות ביוקר' אבל גם רופאים טועים ולא כל טעות נחשבת מבחינת הדין לרשלנות רפואית המזכה בפיצויים. עורכי הדין גיא נסים ואביחי דר מסבירים מתי טעות באבחון הרפואי תיחשב ללגיטימית ומתי תיחשב לרשלנות אסורה
האם כל טעות באבחנה הרפואית נחשבת לרשלנות רפואית ?
לא כל טעות היא רשלנות רפואית
מדע הרפואה איננו מדע מדויק. לפעמים מחלות מוכרות עלולות להופיע באופן לא שגרתי, לפעמים תלונות מסוימות עלולות להיות ביטוי של מחלה נדירה שקשה לזהות ולפעמים אין הסבר ידוע לתלונות וסימנים שמציג החולה. לא הכול ידוע ברפואה.
בשל כך, לא כל טעות רפואית היא רשלנות, גם אם ברור בדיעבד שהרופאים טעו. מבחינת הדין – לרופאים "מותר" לטעות.
טעות רפואית בלתי סבירה היא רשלנות רפואית
קו הגבול בין טעות לגיטימית לרשלנות אסורה הינו דק. לשון החוק, המגדירה מהי רשלנות במשלח יד (כולל של רופאים ואנשי צוות רפואי) נוקטת בלשון רחבה – אי נקיטת רמת מיומנות ו/או מידת זהירות סבירות נחשבת לרשלנות. במידה שבשל הרשלנות נגרם למטופל נזק – ניתן לתבוע פיצויים על הנזקים שנגרמו.
ישנן טעויות שניתן וצריך היה למנוע אותן, אולם בשל מיומנות ו/או מידת זהירות ירודות, הן קרו. מקרים אלו עשויים להיחשב לרשלנות רפואית אסורה. טעויות שכאלו יכולות להיחשב לטעויות בלתי סבירות וככאלו רשלניות (בשונה מטעות סבירה – טעות שגם רופא או איש צוות רפואי הנוקט במיומנות ו/או מידת זהירות סבירות, היה טועה בה).
עורך הדין אביחי דר מסביר בדקה ו-13 שניות על רשלנות באבחון הרפואי
דוגמאות למקרים של טעות רפואית הנחשבת לרשלנות המזכה בפיצויים:
- טעות באבחנה הרפואית שהתרחשה בשל אי לקיחת אנמנזה מלאה. על הרופא מוטלת חובה לקחת מהמטופל אנמנזה מלאה – פרטים מלאים בדבר תולדות המחלה, הרקע הרפואי של החולה, רגישויות ועוד מידע הנחוץ לרופא כדי לעשות אבחנה במקרה הפרטני שבפניו. לפעמים בשל אי לקיחת אנמנזה מלאה, נתון חשוב אינו נלקח בחשבון בעת עריכת האבחנה הרפואית ובשל כך האבחנה שמתקבלת הינה חלקית או שגויה. במקרה שכזה מדובר בטעות רשלנית באבחנה הרפואית.
- טעות רפואית באבחון בשל אי ביצוע אבחנה מבדלת. אבחנה מבדלת (Differential Diagnosis) הינו כלי חשוב מאוד בדרך לביצוע אבחנה רפואית נכונה. הכוונה לרשימה של המצבים הרפואיים השונים העשויים לגרום לסימפטומים ולסימנים שמציג החולה ומתן הוראות לבירורם ולשלילתם על דרך האלימינציה, מהחמור לקל. לדוגמה, חולה שמתלונן על כאבים בבית החזה. כאב שכזה יכול להיות מהשלד והשרירים (כאב מוסקולוסקלטלי), מהקיבה (למשל בשל אולקוס) או חלילה בשל התקף לב. במקרה שכזה אי ביצוע בירור מיידי לשלול אירוע לבבי כסיבה לכאבים, ייחשב לטעות רשלנית באבחנה.
- טעות רפואית באבחנה בשל אי ביצוע התייעצות עם מומחים. ישנם מצבים רפואיים שונים המצריכים בירור על ידי רופא בעל מומחיות בתחום ספציפי, בין אם מדובר בחולה הפונה לרופא המשפחה או לחדר מיון, בין אם מדובר בחולה המאושפז בבית החולים. למשל, חולה המתלונן בחדר מיון על ירידה בתחושה ברגליים ונקבעת לו אבחנה שגויה מבלי שנעשה קודם לכן ייעוץ עם נוירולוג. קביעת אבחנה שגויה, במקרה בו צריך היה להתייעץ קודם לקביעה השגויה עם רופא מתחום מומחיות אחר, תיחשב לרשלנות רפואית באבחון.
- טעות באבחנה בשל כשל בין זרועות הטיפול. לפעמים נגרמות טעויות באבחון הרפואי בשל כשל בהעברת מידע בין זרועות הטיפול, בין משמרת הבוקר למשמרת הערב, בין רופא המשפחה לרופא המומחה אליו היפנה המטופל, בין המטופל לרופא וכו'. למשל, במקרה בו טיפלנו, ביצעה מטופלת בדיקת ממוגרפיה שגרתית שיצאה לא תקינה, אולם התוצאה שהועברה לרופא המשפחה ממכון הממוגרפיה, נשכחה ולא הועברה למטופלת. לימים התגלתה אצלה מחלת סרטן שד מפושטת והיא נפטרה. בדיעבד התגלה כי אילו התוצאה שנשכחה הייתה מועברת למטופלת כנדרש, ניתן היה לאבחן המחלה בשלב התחלתי ולהציל המטופלת [לחצ/י לקריאה על המקרה].
- טעות בפענוח בדיקות הדמיה. בדיקות הדמיה מסייעות לצורך קביעת אבחנה וטיפול. טעות בפענוח בדיקת הדמיה עלולה לגרור החמצה של אבחנה ו/או קביעת אבחנה שגויה. כך למשל במקרה בו מחמיצים בצילום סיטי ממצא החשוד כסרטן ריאות, או פענוח שגוי של בדיקת אק"ג שמלמדת על התקף לב אך מפוענחת כתקינה. טעויות מסוג אלו אסור שתקרינה, מאחר שנובעות הן בדרך כלל מרמת מיומנות ירודה ו/או מחוסר זהירות.
*מדובר ברשימה חלקית בלבד. יש לבחון כל מקרה לגופו על פי נסיבותיו.
מתי לפנות לעורך דין לצורך תביעת רשלנות רפואית בשל טעות באבחון ?
תביעות לפיצויים כספיים בשל טעות באבחון רפואי הינן שכיחות. יש וטעות תגרום למטופל נזק חולף או קל ויש מקרים בהם טעות עלולה, חלילה, להביא למותו של המטופל. היקף הפיצוי לו זכאי נפגע טיפול רפואי בשל טעות באבחנה, מושפע בראש ובראשונה מהשלכות הטעות על מצבו הכללי או במילים אחרות, היקף הנזק שנגרם למטופל בשל הטעות הרפואית. אנו ממליצים כי במקרה בו נעשתה טעות באבחנה הרפואית והדבר גרם או תרם לנזק אצל המטופל, לפנות ולהתייעץ בנדון עם עו"ד הבקי בדיני הרשלנות הרפואית על מנת שיבחן האם בטעות סבירה מדובר או שמא ברשלנות רפואית באבחון המזכה בפיצויים.