רשלנות רפואית
מהי רשלנות רפואית לפי הדין הישראלי ? עד כמה שכיחים אירועי רשלנות רפואית בישראל ? עד מתי ניתן לתבוע על רשלנות רפואית, כמה כסף זה עולה וכמה משלמים פיצויים בתביעות אלו – זאת ועוד מידע שימושי בדרך לקבלת הפיצוי מעורכי הדין גיא נסים ואביחי דר
רשלנות רפואית מהי ? עו"ד אביחי דר מסביר למצלמה
ההגדרה של רשלנות רפואית בדין הישראלי
רשלנות רפואית מוגדרת בחוק הישראלי כמקרה בו אדם "במשלח יד פלוני לא השתמש במיומנות, או לא נקט מידת זהירות, שאדם סביר ונבון וכשיר לפעול באותו משלח יד היה משתמש או נוקט באותן נסיבות…".
במסגרת תביעת רשלנות רפואית, בוחן בית המשפט האם נותן הטיפול הרפואי (רופא, אחות או כל גורם אחר שהיה מעורב בטיפול הרפואי) פעל ברמת מיומנות ובמידת זהירות סבירות. הענקת טיפול רפואי ברמה לא סבירה, תזכה את הנפגע בפיצויים כספיים בשל הנזקים שנגרמו לו בשל כך.
כדי להוכיח שהתרחשה רשלנות רפואית, מוצגות בפני בית המשפט ראיות שונות, לרבות חוות דעת של מומחים רפואיים. על סמך מכלול הראיות שהוצגו קובע בית המשפט האם הטיפול היה סביר או שהתרחשה רשלנות. אם התרחשה רשלנות, בודק בית המשפט את היקף הנזק שגרמה הרשלנות לתובע ופוסק בהתאם לגובה הנזק פיצוי כספי.
לא כל טעות או כישלון רפואי נחשבים לרשלנות רפואית
גם טיפול רפואי מיטבי עלול להיכשל. לכן, לא כל טעות היא רשלנות, ולא כל טיפול רפואי שנכשל או מחלה שאובחנה בשלב מאוחר, מלמדים בהכרח על רשלנות רפואית. יפים בנדון דבריו של כב' השופט חשין ז"ל, שכיהן בבית המשפט העליון, בע"א 371/90 סובחי נ' רכבת ישראל, פ"ד מז(3) 345, 349):
"לכל נזק יש שם ברפואה, אך לא לכל נזק יש שם של אחראי במשפט. לא כל נזק שניתן לצפותו (באורח תיאורטי), המשפט מטיל בגינו אחריות נורמאטיבית"
[להרחבה על ההגדרה של רשלנות רפואית לפי הדין לחצ/י כאן].
רשלנות רפואית בישראל – היקף התופעה
בישראל אין גוף רשמי המרכז ומדווח על מקרי רשלנות רפואית/טעויות רפואיות שהתרחשו בטיפול בחולים במערכת הבריאות הציבורית ו/או הפרטית. לעומת ישראל, בשנת 2016 פורסם על ידי חוקרי אוניברסיטת ג'ונס הופקינס בבולטימור ארה"ב, שטעויות רפואיות מהוות סיבת המוות השלישית בארה"ב !
מדי שנה עוברים אלפי בני אדם בישראל ניתוחים ופעולות חודרניות שונות, אשר מסתיימים לפעמים עם נכויות קשות ומוות. בתקשורת מדווח שמדי שנה נפטרים במדינת ישראל אלפי מטופלים, לאחר שנדבקו בזיהום בעת אשפוז בבית חולים. לפי דוח מבקר המדינה לשנת 2013 רוב המקרים האלו ניתנים למניעה [ר' הדיווח באתר YNET]. גם אבחון וטיפול שגוי במחלות קשות, כמו מחלת הסרטן ובמצבים רפואיים מסכני חיים, כמו התקף לב או שבץ מוחי, יכולים להיות עילה לתביעות רשלנות רפואית, כמו גם מקרים של ניהול כושל של מעקב הריון ושל לידות.
רוב הנפגעים מטעויות רפואיות בישראל לא תובעים פיצויים
רוני לינדר מאתר Themarker, פרסמה נתונים לפיהם כי מרבית הנפגעים מטעויות רפואיות בישראל כלל לא תובעים פיצויים.
עד מתי אפשר לתבוע פיצויים במקרה של רשלנות רפואית ?
הכלל- תביעת רשלנות רפואית מתיישנת בתוך 7 שנים מהיום בו אירע הנזק
לפי הוראות חוק ההתיישנות תביעה בעילה של רשלנות רפואית מתיישנת בתוך 7 שנים מהיום בו אירע הנזק למטופל. לכלל זה יש חריגים שונים, הנפוץ שבהם הוא חריג הקטינות הקובע שמי שהיה קטין בעת הרשלנות הרפואית, יכול לתבוע על הרשלנות עד הגיעו לגיל 25 (7 שנים מהגיעו לגיל 18).
איחור המועד החוקי להגשת תביעה בשל רשלנות רפואית יביא לדחיית התביעה על הסף.
את מי תובעים במקרה של רשלנות רפואית ?
ניתן לתבוע כל גורם שהיה מעורב ברשלנות שגרמה לנזקי המטופל. בפועל מקובל לתבוע את מעסיקם של נותני השירותים הרפואיים- קופות החולים או בתי החולים השונים ולא את אנשי הצוות הרפואי עצמם. אם כי לפעמים ייתבעו במקביל גם נותני השירות הרפואי עצמם.
מהן העלויות של תביעה לפיצויים בשל רשלנות רפואית ?
עיקר ההוצאה בתביעת רשלנות רפואית היא עבור חוות דעת של מומחה רפואי שחובה לצרף לתביעה. עלות חוות דעת בתחום הרשלנות הרפואית יכולה להגיע גם לעשרות אלפי שקלים (20,000 ש"ח ויותר). לפעמים צריך לתמוך התביעה ביותר מחוות דעת אחת. ניתן לקבל הלוואה למימון הוצאות ההליך מקרנות מימון שונות.
מהו שכר הטרחה של עורך דין המייצג תובע ברשלנות רפואית ?
שכר טרחת עורך דין ברשלנות רפואית משולם בסוף ההליך, רק במידה שמתקבל פיצוי. שכר הטרחה נקבע באחוזים מהפיצוי. שיטה זו גם מאפשרת ללקוח לשכור שירותי עורך דין מבלי לשלם לו מכיסו מראש וגם מתמרצת את עורך הדין לבחור מראש רק תיקים מבטיחים ולפעול ולהשיג ללקוח את הפיצוי המרבי.
מהו גובה הפיצויים על רשלנות רפואית ?
סכומי הפיצוי הנפסקים בתביעות רשלנות רפואית הם בסדרי גודל של מאות אלפים עד מיליוני שקלים, תלוי במקרה. גיל, שכר וכישורים של נפגע לפני הרשלנות, לעומת מידת יכולתו לעבוד ולתפקד לאחר אירוע הרשלנות, כמו גם היקף צרכיו הרפואיים והשיקומיים, הכאב והסבל וקיצור בתוחלת חייו של הנפגע בשל הרשלנות, אלו ועוד נתונים שונים קובעים את גובה הפיצוי בתביעה.
רוצה לדעת איך מחשבים הפיצויים בתביעות רשלנות רפואית ? לחצ/י כאןרוב התביעות מסתיימות בהסדרי פשרה
הדרך להגיע לפסק דין בתביעת רשלנות רפואית היא ארוכה ועלולה להימשך מספר שנים (3-5 שנים בממוצע). בפועל, מרבית התביעות מסתיימות בהסכם פשרה בהסכמת הצדדים, במסגרת הליך גישור או לפי הצעת בית המשפט ולא בפסק דין (משך הזמן להגיע לפשרה הוא כ-3 שנים מתחילת התהליך).
מה לעשות כשמתעורר חשד לרשלנות רפואית ?
במקרים של חשד כי מטופל ניזוק בשל רשלנות רפואית מומלץ בראש ובראשונה לתעד בכתב את פרטי המקרה, שמות גורמים מעורבים, תפקידים ותאריכים. עם הזמן פרטים חשובים אלו עלולים להישכח.
בשלב הבא מומלץ לפנות לייעוץ עם עורך דין לרשלנות רפואית.
למה כדאי לשים לב כשבוחרים עורך דין לרשלנות רפואית ?